Ons woonzorgcentrum Zusterhof ligt in een groen binnengebied tussen 3 straten (Gerststraat, Galven en Scherpendries), op enkele honderden meters van de St. Dimpnakerk en het winkelcentrum van Geel.
Toch is het een oase van rust. Op het domein van 2 ha is heel wat groen bewaard gebleven. Tijdens de nieuwbouwwerken werden tuinen ontworpen, onder andere aan Heide en aan het grote terras van 't Lindehof.
Elke afdeling heeft zijn eigen terras of balkon met zonneluifel of parasols.
Naast het woonzorgcentrum loopt een fraaie wandelweg met zitbanken, van de Gerststraat naar de Scherpendries, of je kan ook vertrekken vanaf het terras van 't Lindehof. Sinds einde 2019 hebben we hier ook een mooie speeltuin aan toegevoegd. Iedereen welkom dus !
Troeven
Onze 133 bewoners krijgen begeleiding en verzorging van professioneel opgeleide medewerkers die in verschillende teams zijn ingedeeld. Deze enthousiaste medewerkers hebben aandacht en respect voor het levensritme en de levensgeschiedenis van onze bewoners. De medewerkers krijgen vorming en opleiding in huis en op maat aangeboden.
De teams worden ondersteund door maar liefst 60 vrijwilligers met een groot hart voor medemensen.
Elke dag opnieuw bewijzen onze vrijwilligers dat maatschappelijk engagement,
altruïsme, verbondenheid, warmte en onbaatzuchtige inzet geen loze woorden zijn. Onze vrijwilligers laten ons zien dat er meer is in het leven dan snel gewin of eigenbelang. Zij tonen ons dat de wereld groter, dieper en mooier is dan onze eigen kleine leefwereld waarin we allemaal soms wel eens gevangen zitten. Vrijwilligers gebruiken daarvoor geen grote woorden, maar concrete daden. Hoed af daarvoor! En een oprecht dank u wel.
De inzet van de vrijwilligers voor de bewoners is van onschatbare waarde. Een wandeling met een bewoner in een rolstoel, een luisterend oor voor iemand die het moeilijk heeft, hulp bij de maaltijden, een spelletje kaart spelen of gezellig wat keuvelen ter verstrooiing van mensen die zich eenzaam voelen, de cafetaria open houden. Het lijken allemaal kleine dingen, maar ze maken elke dag voor onze 133 bewoners een hemelsbreed verschil.
En dankzij hen is 't Lindehof als cafetaria en ontmoetingsruimte elke dag open, zeven dagen op zeven.
Welkom!
Zusterhof is een heel open huis. Er zijn uiteraard geen bezoekuren. Je ontvangt bezoek wanneer je dat zelf wil. Onze deuren staan ook altijd open voor iedereen.
Dat betekent echter niet dat het onveilig zou zijn. Aan alle toegangsdeuren, aan heel wat binnendeuren en aan de fietsenberging is camerabewaking voorzien. Deze camera's registreren digitaal eventuele calamiteiten. Onze buitendeuren zijn klokgestuurd. Hierdoor kunnen wij de toegankelijkheid van deze deuren instellen naar wens.
In- en uitlopen kan gecontroleerd en toch vrij. De afdeling Heide hebben wij wel voorzien van een deurslot omdat hier overwegend ouderen kunnen verblijven waarvoor de oriëntatie problematisch kan zijn.
Hoewel wij dus een open huis zijn, hanteren wij toch het principe van levensbestendig wonen. Ook al wordt een bewoner verward of dementerend en vertoont hij dwaalgedrag, dan nog kan hij op de vertrouwde kamer of flat blijven wonen. Aan elke buitendeur of verbindingsdeur is immers een inductielus in de grond ingebouwd, waardoor voor bewoners die een detectiebandje dragen (aan de pols bij voorbeeld) deze deur automatisch gesloten blijft gedurende de tijd dat hij voor die buitendeur blijft staan.
Een ander technologisch hulpmiddeltje zijn onze deuralarmen. In elke kamerdeur is discreet een magneetcontact ingebouwd in het deurkader en in het deurblad. Hierdoor kan 's nachts aan onze medewerkers worden gemeld of een verstrooide bewoner uit de kamer of flat verdwaalt en mogelijk de weg verliest naar zijn bed. Van bewoners waarvan wij vermoeden dat zij 's nachts kunnen verdwalen (wanneer zij bij voorbeeld naar het toilet gaan) wordt dit deuralarm geactiveerd en worden zij, dankzij de snelle interventie van de nachtverpleegkundige, niet nodeloos verontrust maar snel geholpen om hun bed terug te vinden.
Het meest zichtbare snufje is ons mobiel personenalarmsysteem. Je kan bij ons een halsmedaillon vragen, die je als een halsketting draagt, en waardoor je met één eenvoudige druk op de knop een zorgmedewerker kan oproepen.
Het naamplaatje aan je kamerdeur dient ook als oproep. Achter je naam of foto is immers een ingenieus oproepsysteem voorzien, waardoor deze kamerpost oplicht (rood of wit) bij elke oproep die je doet. Zo ziet elke medewerker direct waar je zit of waar een collega van haar/hem aan het werk is.
Van bij het ontwerp is heel veel aandacht gegaan naar huiselijkheid. Onze eettafels zijn er in vele vormen en formaten, net zoals bij jou thuis ook de tafel anders is dan die van je buurman.
De stoelen hebben een aparte bekleding. Zelfs onze relaxzetels zijn uniek: deze zien er uit als een moderne zetel, maar zijn uitgerust met 2 onzichtbare motoren die je zetel in alle mogelijke posities kan zetten. Deze relaxzetels zijn op maat ontworpen na vele testen van proefmodellen door onze bewoners. De verlichtingsarmaturen in de livings en in 't Lindehof ademen een loungesfeer uit en maken dat deze ruimtes zeer uitnodigend zijn om binnen te stappen.
Ook de kleuren van materialen en muren zijn zeer doelbewust gekozen en op mekaar afgestemd. En dan hebben we nog niks verteld over onze seizoensgebonden decoratie.
Maar daarvoor moet je zelf komen kijken.
De huiselijke gezelligheid ruik en proef je nog het meest in onze livings. Vlakbij de leefruimtes is zoals thuis een keuken gelegen waar de maaltijd ovenvers wordt opgediend.
In ons huis worden de maaltijden niet warm gehouden tot het moment van opdienen. Zusterhof levert de maaltijden in een kooktechniek van ontkoppeld koken. Dit betekent dat het moment van productie en het moment van opdienen van mekaar zijn getrokken. De afwerking van de voedselcomponenten (vlees of vis, groenten, aardappelen) gebeurt op het moment zelf: één uur voor de maaltijd wordt de oven ingeschakeld en na bereiding gaat de maaltijd ovenvers, met alle lekkere geuren en smaken, op het bord.
Smakelijk !
In Zusterhof wonen 133 bewoners. Vaak krijgen we de reactie van buitenstaanders: hoe kan je nu voor zulke grote groep bewoners er voor zorgen dat zij in een kleinschalige woonomgeving terecht komen? Kom kijken en overtuig jezelf.
Elk huis heeft zijn eigen inkom: de bewoners die wonen in 't Ven hebben een eigen inkom en per afdeling (Heide, Brem en Lisse) is er voor hen een aparte inkomhal. Van daaruit ga je naar de knusse leefruimte of verder door naar de kamers.
De inkomdeur van 't Park geeft toegang tot de rusthuisflats. Deze zijn gelegen op twee niveaus: Waterlelie (beneden) en Libel (boven).
De hoofdinkom is centraal gelegen (tegenover het kunstwerk met als thema nabijheid) en geeft toegang naar ons dorpsplein. Ook voor info en voor een eerste kennismaking kom je langs hier binnen.
Naast de eigen inkom valt op dat onze leefruimtes zijn ontworpen voor een kleine groep, 6 tot 8 bewoners. Dit herinnert sterk aan het grote gezin van vroeger, waar naast vader en moeder ook vier of zes kinderen plus een grootouder samen aan tafel zaten. De herkenbaarheid is groot en het gevoel van thuis komen eveneens. In elke leefruimte hebben we ook een zeteltje gezet of een tweezitsbank, zodat kleinkinderen en grootouders naast elkaar kunnen komen zitten. Net als thuis.
In Zusterhof vind je geen ellenlange gangen met alleen maar kamers links en rechts. De gangen van de slaapkamers zijn gebroken door een asverschuiving in de gang, door de centrale positie van de badkamer en de bergruimtes en zeker ook door een extra zithoekje in elke gang, waar nog een salon of leefruimte is ingericht met zicht op de tuin.
Op 18 oktober 2011 verhuisden de bewoners vanuit onze andere site O.L.Vrouw in de Kollegestraat naar Zusterhof, in de Gerststraat te Geel.
Op 23 maart 2012 werd de officiële opening gevierd van het nieuwe woonzorgcentrum Zusterhof, in aanwezigheid van de heer Jo Vandeurzen, Vlaams minister van Welzijn en van Monseigneur Johan Bonny, Bisschop van Antwerpen.
De dagen nadien werden Open Huis-dagen georganiseerd en werd ons woonzorgcentrum werkelijk overspoeld door kijklustigen. De reacties van de bezoekers waren uitermate positief. De deelnemers aan de rondleidingen erkenden het kleinschalige concept (met de aparte inkomdeuren en met de gezellige livings), de huiselijke materiaalkeuze (van meubelen op de afdelingen en in 't Lindehof) en de openheid en toegankelijkheid van het huis.
Een veel gehoorde reactie was: "dit lijkt helemaal niet op een rusthuis". En zeggen dat dit nu net de bedoeling was!
Nog een bijzonder technisch detail: nieuw is ook de koeling die voorzien is in onze leefruimtes en in onze polyvalente ruimte 't Lindehof. Een luchtgekoelde koelmachine met een ijswatermachine die zich op het dak bevindt zorgt er voor dat bij zeer warm weer de temperatuur in huis kan verminderd worden tot 5 graden C minder dan de buitentemperatuur. Stel dat het buiten 28°C is, dan kan de binnentemperatuur terug gebracht worden naar een aangename 23°C. Geen overbodige luxe tijdens de laatste zomers !
Het is goed wonen in Zusterhof. Dat zeggen wij niet zelf, maar wel onze bewoners. Zij zijn onze eerste waardemeter om dat te kunnen beweren. Tevredenheidmetingen, gesprekken na opname in ons huis en contacten nadien geven aan dat bewoners over het algemeen uitermate tevreden zijn over de woonomgeving en over de zorgverlening.
Natuurlijk zijn er werkpunten of details die minder vlot gaan. Maar die pakken we ook aan en laten we zeker niet liggen. Uit kritiek willen we leren, uit fouten kunnen we verbeteringen plannen.
In het algemeen wonen en leven ouderen heel graag in Zusterhof. En dat willen we zo houden. We willen niet stil blijven zitten en willen blijven zoeken naar nog meer kwaliteit in onze zorgverlening. Vier maal per jaar organiseren wij een evaluatiemoment met alle gebruikers, bewoners en familie.
En vooral: elke bewoner en familie is bij ons welkom met zijn verhaal.
Zie in de rubriek nieuws onze tevredenheidsmetingen.
Doe zelf de test en kom bij ons binnen. Iedereen die bij ons binnen komt merkt het meteen. Dit is geen rusthuis. Hier kom je in een omgeving terecht die uitnodigt om verder te stappen: naar 't Lindehof, ons kapsalon, de stille ruimte of naar onze leefruimtes.
Reeds van in de inkomhal wordt je aandacht getrokken door zeer uitnodigende elementen: een rustbank, een onthaalbalie en een open zicht op ons activiteitenplein.
Ook de kleuren van materialen en muren zijn in die zin zeer doelbewust gekozen en op elkaar afgestemd.
Elke bewoner heeft zijn eigen plekje: een kamer of een flat. Elke leefruimte heeft zijn eigen sfeer. Net zoals thuis bij iedereen de living anders is, is ook bij ons elke leefruimte anders georiënteerd en ingericht: een TV-kast, aparte bekleding op de stoelen, een balkon of terras, en zo meer. Let ook op de huiselijke verlichtingsarmaturen.
Kom binnen en proef zelf deze unieke aanpak. Dit vind je nergens anders.
Zusterhof staat al jaren gekend voor zijn warme zorg. Familieleden van bewoners die hier verbleven hebben vertellen het verder aan anderen, die op hun beurt bij ons komen aankloppen.
Hartelijkheid, vriendelijkheid en oprechte aandacht voor mensen: daar willen we voor blijven gaan. Dit betekent dat wij jou als bewoner niet gaan betuttelen, je privacy willen respecteren, en je zelfredzaamheid gaan stimuleren. Wij vinden je inspraak in dagelijkse dingen zoals maaltijden, je kledij, rusten en slapen belangrijk. Deelname aan kleine of grote activiteiten laten wij aan jouw keuze over.
Een warme en hartelijke zorgverlening, begeleiden en helpen waar het echt moet voor jou en een oprechte genegenheid voor elkaar: dat is wat vele bewoners aangeven als het allerbelangrijkste.
En laat dat nu net een zeer sterk punt zijn van Zusterhof.
Ons nieuw woonzorgcentrum (2011) is conceptueel ontworpen met drie levels, die architecturaal van elkaar te onderscheiden zijn:
1. De private kamer of flat:
Je eigen vertrouwde meubels kunnen meegebracht worden in deze persoonlijke woonsfeer. Dit wordt zo je eigen plekje, waar slapen en rusten, TV-kijken of verzorging kunnen primeren. De kleuren en indeling van deze kamer of flat zijn zodanig gekozen dat een aanvulling met je eigen decoratieve spullen en kleinmeubelen zeker mogelijk zijn.
2. Jullie huiskamer:
Elke huiskamer thuis is uniek. Zo ook bij ons. In elke huiskamer is er een fraaie eethoek én een zithoek (salon) met TV. Afhankelijk van de grootte kunnen ongeveer 8 bewoners in elke leefruimte terecht. In 't Park (ons huis met zorgflats) werden deze leefruimtes eerder als restaurants ontworpen, voor in totaal 16 bewoners. Uniek.
3. Ons dorpsplein:
Centraal in ons dorp ligt 't Lindehof. Een dorpsplein als het ware. Je proeft hier een echte brasseriesfeer. Ook hier is onze andere troef; de kleinschaligheid, doorgetrokken in het concept door ook in deze grote ontmoetingsruimte knusse hoeken en kamers in te delen. Enig mooi.
Te samen met ons kapsalon en de andere gemeenschapsdiensten krijg je tijdens het doorwandelen een dorpsgevoel.